pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Gorące tematy

  • 25 maja 2010
  • wyświetleń: 19436

2,5 tys. osób nocą w Muzeum

Prawie 2,5 tys. osób odwiedziło w sobotę w nocy Muzeum Zamkowe w Pszczynie. 22 maja odbyło się bowiem kolejne (piąte), nocne zwiedzanie Muzeum.

2,5 tys. osób nocą w Muzeum
Muzeum Zamkowe w Pszczynie


Wieczór rozpoczęto o godzinie 17 w Sali Lustrzanej koncertem z cyklu Muzyka Hochbergów na Zamku w Pszczynie. Pierwszymi gośćmi nocnego zwiedzania byli więc słuchacze koncertu, wśród których obecny był m.in. Peter Graf von Hochberg z żoną Anne, jego brat Philip z żoną Adrienne, Albert książę Światopełk - Czetwertyński z żoną Elżbietą, dr Heinz Peters - Konsul Generalny RFN w Krakowie, Allen S. Greenberg - Konsul Generalny USA w Krakowie a także liczni przedstawiciele rodziny Hochbergów.

2,5 tys. osób nocą w Muzeum · fot.


Od godz. 20.00 można już było zwiedzać Muzeum. Wszystkim zwiedzającym udostępniono dwie wystawy stałe: Wnętrza zamkowe i Zbrojownię oraz wystawę czasową "Pszczyńscy Hochbergowie". Dodatkowo pokazano kilka wnętrz II piętra.

Dodatkową atrakcją nocnego zwiedzania był występ Zespołu Sygnalistów Myśliwskich "Echo Pszczyny", który w odstępach półgodzinnych na rogach myśliwskich, tzw. "plessówkach", grał muzykę stanowiącą w przeszłości oprawę polowań.

Ponadto uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego w Pszczynie prezentowali przywołujące klimat, czasy i postacie byłych mieszkańców zamku pszczyńskiego scenki rodzajowe (nieme etiudy). Studenci Akademii Muzycznej w Katowicach stworzyli z kolei nastrojową oprawę muzyczną nocnego zwiedzania.

Noc Muzeów w Pszczynie, zaplanowana także w Muzeum Prasy Śląskiej i Skansenie, reklamowana okolicznościowym plakatem i ulotkami, miała być połączona z drugą edycją nocnej gry książęcej pt. "Skarby Starego Księcia". Niestety, niesprzyjające okoliczności związane z powodzią i nadmiernymi opadami deszczu spowodowały odwołanie planowanych na tę noc atrakcji. Mimo to, frekwencja w Muzeum wyniosła 2449 osób!

new / pless.pl, źródło: Muzeum Zamkowe

---------

Na portalu pless.pl można było wygrać bilety na Noc Muzeów. Wejściówka uprawniała do bezpłatnego wstępu poza kolejką. W konkursie mogli brać udział zalogowani klubowicze. Liczyła się tylko pierwsza odpowiedź klubowicza. Poniżej prezentujemy wyniki konkursu.

1. W jakich latach miała miejsce ostatnia przebudowa zamku?

Odpowiedź: w latach 1870-1876

Jako pierwszy prawidłową odpowiedź podał roksii. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

2. W jakim mieście odbył się ślub Marii Teresie Cornwallis-West (zwanej Daisy) z księciem Janem Henrykiem XV von Hochbergiem?

Odpowiedź: w Londynie

Jako pierwszy prawidłową odpowiedź podał Beleb. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

3. W którym roku została wydana Biblia Marcina Lutra znajdująca się w zamkowej bibliotece?

Odpowiedź: w 1708 roku

Jako pierwszy prawidłową odpowiedź podał Grzegorz_Sz. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

4. Czyje herby znajdują się ponad portalem Bramy wybrańców?

Odpowiedź: herby Baltazara Promnitza i Emilii Agnieszki Saskiej

Jako pierwsza prawidłową odpowiedź podała p_magda. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

5. Na którym piętrze Muzeum Zamkowego znajduje się jadalnia secesyjna?

Odpowiedź: na II piętrze

Jako pierwsza prawidłową odpowiedź podała klubowiczka szuszu. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

6. Brat Marii Teresy Oliwii Hochberg von Pless był ojczymem znanego premiera. Podaj imię i nazwisko tego angielskiego polityka.

Odpowiedź: Winston Churchill

Jako pierwsza prawidłową odpowiedź podała danka662. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

7. Jak nazywali się członkowie pszczyńskiej straży zamkowej utworzonej za panowania rodziny Promniców?

Odpowiedź: Wybrańcy

Jako pierwsza prawidłową odpowiedź podała honoratka. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

8. Która ekspozycja stała na pszczyńskim zamku została otwarta dla zwiedzających jako ostatnia?

Odpowiedź: Zbrojownia

Jako pierwszy prawidłową odpowiedź podał kajtek. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

9. Ile luster o powierzchni 14 m2 znajduje się w Sali Lustrzanej pszczyńskiego pałacu?

Odpowiedź: Dwa

Jako pierwszy prawidłową odpowiedź podał madameR. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

10. Który pszczyński książę otrzymał w 1758 roku Order Orła Białego?

Odpowiedź: Fryderyk Erdmann Anhalt-Köthen

Jako pierwszy prawidłową odpowiedź podał Yankee. Informacja o sposobie odebrania nagrody zostanie wysłana mailem.

43-200 Pszczyna
ul. Brama Wybrańców 1

tel. 032 2103037
tel. 032 4490888

REKLAMA

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

REKLAMA